In de ban van de zin

In de ban van de zin

Waarom dit blog?

Elke blogtekst die ik schrijf, lokt me uit om dieper na te denken over het onderwerp waar ik op dat moment over schrijf. Dat maakt bloggen zo leuk. Het geeft stof tot nadenken voor de lezer, maar ook voor mij als schrijver.
Geniet je ook zo van schrijven? Ik nodig je van harte uit om een keer mijn Schrijfcafé in Hilversum of Soest bij te wonen.

Hoezo is schrijven geen 1e levensbehoefte?

Over schrijvenPosted by Corrie 27 Jul, 2015 16:45


Voedsel, drinken, slaap, ontlasting en seks. Volgens de piramide van Maslov zijn dit de eerste levensbehoeften. Voor sommige mensen misschien niet perse in die volgorde… Hoe komt het dan dat ik ’s morgens als ik wakker word als eerste naar mijn pen grijp?

Piramide van Maslov
Toen ik met mijn bedrijf Zinexprez begon, waren er mensen die me waarschuwden. Schrijven is geen eerste levensbehoefte. Hoe denk je daar van rond te kunnen komen? Er werd me met de theorie van Maslov om de oren geslagen. Dat dingen als zelfontplooing pas in het topje van zijn piramide zaten. Als de lagen eronder niet bevredigd zijn, geven mensen geen geld uit aan schrijven. Dus in tijden van crisis was het geen verstandige keuze, zeiden ze.

Verschillende niveaus
Eigenwijs als ik ben, sloeg ik die wijze raad in de wind. En nee, het is niet makkelijk, maar oh, wat geeft het me veel voldoening! Misschien moet ik er harder aan trekken dan andere ondernemers om mensen enthousiast te krijgen voor mijn activiteiten. Toch zijn ze er: mensen die het schrijven boven andere behoeften stellen. Later las ik dat het Maslov nooit gelukt is om zijn theorie te bewijzen. Sterker nog, mensen bleken juist op alle lagen van zijn piramide tegelijkertijd hun behoeftes na te streven.

Morningpages
Ik ben er trouwens het levende voorbeeld van. Het eerste wat ik ’s morgens doe, zelfs nog voordat ik mijn bed uit stap, is schrijven. Dan heb ik nog geen boterham in mijn maag. Toegegeven, dit doe ik niet iedere ochtend, soms gaan andere dingen voor. Maar over het algemeen schrijf ik eerst een paar ‘morning pages’. Ik ben ermee gestart na het lezen van The Artist's Way van Julia Cameron. Zij stelt dat het blokkades naar je eigen creativiteit helpt slechten door iedere morgen een paar bladzijden vrijuit te schrijven. Alles wat er in je hoofd in de weg zit om je dag fris te starten, schrijf je van je af.
Bij mij helpt het: daarna heb ik veel meer creativiteit om brood op de plank te krijgen… En het houdt me gezond.

Luisteren naar je pen
Het is niet alleen het schrijven in de vroege ochtend dat me op de been houdt. Regelmatig neem ik op andere momenten in de week de tijd om wat langer naar mijn pen te luisteren. Dan trek ik me met mijn dagboek even terug op een rustige plek en schrijf over wat me bezig houdt. De ene keer aan de hand van een leuke opmerking die ik gehoord heb. De andere keer aan de hand van een foto. Maar ook wel door een gedicht te schrijven of een kort verhaaltje.

Six word story
Zo’n verhaaltje kan echt heel kort zijn. Soms in de vorm van een ‘six word story’. Het zinnetje in de foto bij deze blogtekst is zo’n six word story, slechts bestaand uit zes woorden. Voor zover ik begrepen heb is Ernest Hemingway ermee begonnen toen hij schreef: ‘For sale: baby shoes, never worn’. Het is een kunst om met zo weinig woorden toch een heel ‘verhaal’ te suggereren. Door dit te doen over iets wat je bezig houdt, kom je soms makkelijker tot je eigen kern.

Met schrijven voorzie ik voor mezelf in een hele belangrijke behoefte. Iets waarmee ik mezelf gezond hou. Het is voor mij net zo belangrijk als mijn boterham. En met alles wat ik doe in mijn bedrijf Zinexprez hoop ik anderen dit ook te laten ervaren. Er is alleen één knelpunt. Ik ben er nog niet achter of de partners van mijn klanten er zo blij mee zullen zijn. Of ze het weten te waarderen dat er ’s morgens voortaan als eerste naar de pen gegrepen wordt.

--Corrie--


Eerdere blogs:
Als ondernemer kan ik alleen nog schaapachtig schrijven.
Mag jij van jezelf genieten van schrijven?

Workshops:
Luisteren naar je pen
Pennen in het Pinetum

(Foto ‘2012-259 A Writing Six-Word Story’ - Denise Krebs - Flickr)

  • Comments(0)//indebanvandezin.zinexprez.nl/#post94