In de ban van de zin

In de ban van de zin

Waarom dit blog?

Elke blogtekst die ik schrijf, lokt me uit om dieper na te denken over het onderwerp waar ik op dat moment over schrijf. Dat maakt bloggen zo leuk. Het geeft stof tot nadenken voor de lezer, maar ook voor mij als schrijver.
Geniet je ook zo van schrijven? Ik nodig je van harte uit om een keer mijn Schrijfcafé in Hilversum of Soest bij te wonen.

Doodstil..stil..rumoerig. Waar schrijf jij het liefst?

Over schrijvenPosted by Corrie 06 Mar, 2015 12:30

Iedere schrijver heeft zo zijn voorkeuren wat betreft de ideale plek om te schrijven. De één wil drukte om zich heen, terwijl de ander alleen maar kan schrijven in absolute afzondering. De meest ongebruikelijke plek waar ik af en toe neerstrijk, is op een begraafplaats. Tussen de scheefgezakte graven, de ingetogenheid van de bezoekers en de uitbundig fluitende vogels. Het geeft me het gevoel alsof de tekst mij van alle kanten ingefluisterd wordt.

Ken je wensen
Niet iedereen is zich ervan bewust onder welke omstandigheden hij het beste schrijft. Dat is jammer. Hierdoor kun je ze ook niet in scène zetten. Als je niet weet wat je nodig hebt, kun je het ook niet in positieve zin beïnvloeden.
Kort geleden heb ik als schrijfcoach bij Schrijven Online een drietal schrijfopdrachten mogen verzorgen. Ik wilde de deelnemers op een speelse manier bij zichzelf laten ontdekken wat ze nodig hebben om te kunnen schrijven. Sommigen omzeilden de kern van de opdrachten en schreven prachtige fictie. Anderen gingen al schrijvend op onderzoek uit. De eerste schrijfopdracht , genaamd ‘De koffer’, leverde hoe dan ook mooie verhalen op.

Schrijfopdracht – De koffer
Je wilt op reis naar een plek waar je heerlijk kunt schrijven. Je weet niet zeker of je terug komt. Je koffer staat klaar en behalve de noodzakelijke spullen (tandenborstel, kleding, e.d.) is er plaats om drie voorwerpen mee te nemen.
Schrijf een tekst van 250 woorden (circa ½ A4) waarin je beschrijft welke drie voorwerpen je meeneemt en waarom die zo belangrijk voor je zijn.
Sluit je tekst af door onderstaande zin over te schrijven en aan te vullen met maximaal drie regels tekst.
“Als ik mijn drie voorwerpen achter zou moeten laten dan…”

Voorwaarden om te kunnen schrijven
Er werden diverse concrete voorwerpen als de favoriete pen, een lekker schrift en de laptop genoemd. Ze werden meestal gelijk weer terzijde geschoven. Enerzijds omdat die voorwerpen op iedere plek wel weer te regelen zijn, anderzijds omdat het niet in de eerste plaats om spullen gaat. Andere zaken bleken veel belangrijker te zijn. Het om je heen hebben van het gezin bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid te hebben om te kunnen hardlopen, muziek luisteren en lekker te koken. De één wilde zijn huidige bestaan kunnen integreren in het schrijven en een ander zou zich juist vrij man voelen als hij, bevrijd van de zogenaamd belangrijke spullen, in alle rust zou kunnen schrijven. Termen als leegte, geborgenheid, ontspanning en loslaten kwamen voorbij. Er was zelfs iemand die tussen zijn sokken nog wat creativiteit mee wilde smokkelen.

Stilte versus geluid
Eigenlijk zijn er veel plekken waar ik graag schrijf. In mijn Stiltecoupé bijvoorbeeld. Vooral als er ook andere schrijvers zitten te werken en er naast stilte een schrijfflow hangt. Stilte is voor mij overigens geen voorwaarde om te kunnen schrijven. Soms helpt het juist om achtergrondgeluiden te hebben, het geroezemoes in een druk café. Geluiden die me anders uit mijn concentratie zouden halen, vallen in het café weg tussen de rest van het rumoer.
Zo schrijf ik bijvoorbeeld ook heerlijk bij de repeterende cadans van een trein. Het werkt stimulerend op mijn schrijfspieren. Zodanig zelfs dat ik, toen ik op weg was naar een afspraak, prompt mijn bestemming voorbijreed omdat ik zo lekker zat te schrijven.

Geen afleiding
Om te kunnen werken aan mijn manuscript heb ik een keer een week in een Bed & Breakfast in Noordwijk aan zee gezeten. Het grote voordeel vond ik dat er geen andere afleiding was dan de dingen die ik mee had. Dat waren mijn laptop, de briefwisseling waarop mijn roman is gebaseerd en ´De kracht van het nu´ van Eckhart Tolle. Af en toe liet ik de zeewind de ballast uit mijn hoofd blazen en voor het slapengaan sprak Eckhart mij toe hoe ik meer kon genieten van het feit dat ik was waar ik was.

Loslaten
Het blijft heerlijk: me een paar dagen terugtrekken om me volledig op het schrijven te kunnen richten. Los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Ogenschijnlijk belangrijke zaken achter met te kunnen laten. Natuurlijk is die gezonde maaltijd voor het gezin belangrijk, maar dat kan de rest van het jaar ook nog wel. Als mama een paar dagen gaat schrijven, regelt papa wat lekkers.
‘Mama, wanneer ga je weer schrijven?’ staat eigenlijk voor ‘Mama, ik heb zin in pizza’.

Iedere fase van het schrijven vraagt om andere omstandigheden. Bij het verzinnen van personages laat ik me graag verrassen op een onbekende locatie. Bij het redigeren zoek ik stilte en rust, met alle ingrediënten van het manuscript om me heen. Daarom varieer ik graag met de plaats waar ik ga schrijven. Elke plek roept een andere stemming bij me op. Soms is het vooral even zoeken naar de juiste match.
Wat is jouw favoriete plek om te schrijven?

--Corrie--


Eerdere blogs:
Laten lezen wat je geschreven hebt. Heb jij het lef?
Mag jij van jezelf genieten van schrijven?


Schrijfretraites:

8-10 mei 2015 Schrijfinspiratieweekend in de Amstelhoeve in De Hoef
8-10 sept 2015 Driedaagse cursus ‘Luisteren naar je pen’ in een leefgemeenschap voor stilte en ontmoeting in Hilversum

(Foto 'Writing in de grass' - Pedro Ribeiro Simões - Flickr)


  • Comments(0)//indebanvandezin.zinexprez.nl/#post88