In de ban van de zin

In de ban van de zin

Waarom dit blog?

Elke blogtekst die ik schrijf, lokt me uit om dieper na te denken over het onderwerp waar ik op dat moment over schrijf. Dat maakt bloggen zo leuk. Het geeft stof tot nadenken voor de lezer, maar ook voor mij als schrijver.
Geniet je ook zo van schrijven? Ik nodig je van harte uit om een keer mijn Schrijfcafé in Hilversum of Soest bij te wonen.

Businessblog, telt het aantal woorden?

Over schrijvenPosted by Corrie 09 Apr, 2014 11:59

Hoe zwaar telt het aantal woorden van je blog nu eigenlijk? Is het beter om het kort en bondig te houden of wil de lezer toch graag uitgebreider geïnformeerd worden? Een speurtocht via internet naar blogs over dit onderwerp laat zien dat de mening over het aantal woorden sterk verschilt.

Verschillende meningen
Vanuit het idee ‘minder is meer’ pleit Tekstblog met een anti-schrijftip voor zo min mogelijk woorden. Ook Blogtrommel, die een persoonlijke mening schetst per hoeveelheid woorden, geeft als tip om je tekst te beperken tot het aantal woorden dat je nodig hebt om je punt te maken en geen woord meer.
In een 500 woorden tellend blog geeft 000.nl aan dat hij het aantal woorden van ondergeschikt belang vindt ten opzichte van het doel dat je ermee wilt bereiken. Het advies is om daar dus eerst bij stil te staan voordat je het aantal woorden bepaalt.
Een leuke invalshoek is dat van Tekstbureau van Ginneken die, gebaseerd op onderzoek door derden, de lengte van het ideale blog uitdrukt in minuten leestijd en komt daarbij uit op zeven minuten.

Scannen
Als ik zelf een blog bekijk, vlieg ik over de tekst en lees de gedeeltes die me op het eerste oog interesseren. Het gebruik van kopjes helpt daarbij: het maakt de keuze makkelijker en schotelt het blog in hapklare brokken aan me voor, ik ‘eet’ alleen datgene waar ik behoefte aan heb.
Om bovenstaande meningen te vinden, heb ik een flink aantal blogs gescand en pas als een blog me op basis daarvan beviel, ben ik het volledig gaan lezen. De lengte van het blog is dan opeens een stuk minder belangrijk, ik wil gewoon weten wat de schrijver over het onderwerp te vertellen heeft.

SEO
Verschillende keren ben ik tegengekomen dat het aantal woorden ertoe doet in verband met de vindbaarheid van je blog door zoekmachines, maar net zo veel keer wordt dat door een ander tot het rijk der fabelen verwezen. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. De vindbaarheid van je blog wordt in ieder geval hoger als de populariteit ervan hoog is: hoe meer hij gedeeld wordt op social media en hoe vaker links op andere websites leiden naar je blog, hoe beter. Heb ik vandaag in ieder geval weer vier blogs op weg geholpen naar een betere SEO.

Inhoud telt
Dat brengt mij tot de conclusie dat ik me minder bezig zou moeten houden met het aantal woorden en meer met de inhoud. Ik deel een blog van een ander toch ook niet alleen maar omdat hij zo lekker kort of juist lang is? Dus vertel ik gewoon mijn verhaal met de intentie de ander weer wat wijzer te maken en het aantal woorden dat ik daarvoor nodig had tel ik pas achteraf.

Oh ja, dit blog telt 480 woorden. Was dat te kort of te lang?

  • Comments(0)//indebanvandezin.zinexprez.nl/#post53