In de ban van de zin

In de ban van de zin

Waarom dit blog?

Elke blogtekst die ik schrijf, lokt me uit om dieper na te denken over het onderwerp waar ik op dat moment over schrijf. Dat maakt bloggen zo leuk. Het geeft stof tot nadenken voor de lezer, maar ook voor mij als schrijver.
Geniet je ook zo van schrijven? Ik nodig je van harte uit om een keer mijn Schrijfcafé in Hilversum of Soest bij te wonen.

Liever een slechte recensie…

Over schrijvenPosted by Corrie 05 Apr, 2016 09:24


Na diverse enthousiaste reacties van lezers van mijn boek ‘De man met de hoed’, keek ik met smart uit naar de recensie van Biblion. In de hoop dat ook die positief uit zou pakken. Toen hij kwam, bleek hij vlees noch vis. Ik had liever een vernietigende recensie gehad.

Schrijven is hard werken
Een boek is er niet zomaar. Het vraagt doorzettingsvermogen en hard werken. Niemand die je aanspoort, behalve jijzelf. Tijdens het schrijven staat er geen enkele betaling tegenover. Sterker nog: door de schrijfcursussen die ik ben gaan volgen kostte het vooral geld. Mijn beloning zat in het afmaken: ik had mezelf een boek beloofd.

Positieve reacties
Aan die belofte heb ik me gehouden. Het boek kwam er. Via een echte uitgever nota bene! En dan kunnen opeens andere mensen het lezen. Komen er reacties binnen. Zo positief dat ik het bijna niet kan geloven.

“Wat een topper, een juweel!!!! Ik heb het uit, ik heb het bijna in één adem uitgelezen. Vooral aan het eind vond ik het aangrijpend en kon ik mijn tranen niet bedwingen.” Een reactie van een wat ouder lezeres. Ze heeft daarna gelijk nog drie exemplaren gekocht om aan anderen cadeau te doen.

“Ten eerste wil ik je bedanken voor het schrijven van de roman 'De man met de hoed'!
Ik vond het een geweldige roman, het nam me mee naar de jaren zestig, het beschreef zo mooi alle details van wat je als mens, in de jaren zestig, meemaakt.”
Een reactie van een andere lezer. Die het boek een week lang heeft meegezeuld in de trein, om maar niet met lezen te hoeven stoppen. Met een boek van 454 pagina’s is dat een compliment op zichzelf.

“Je schetst een goed tijdsbeeld van die jaren. Mooie beschrijvingen met een zekere lichtheid en een prettige spanningsopbouw. De briefwisseling vond ik wat lang. Een mooi plot!” Deze lezer, woonachtig in de buurt van één van de huizen waar het boek zich afspeelt, geeft ook aan: “Als ik er nu langs fiets is het een ander huis, met een toegevoegde historisch waarde.”

De verwachting stijgt
Door al die mooie reacties begon mijn verwachting te stijgen. Ga je denken: het zou toch zomaar goed kunnen gaan verkopen. Ik begon zelfs hoop te koesteren op een goede recensie van Biblion. Het is namelijk bekend dat die recensie de verkoop zomaar flink op kan stuwen. Zowel bibliotheken als boekhandels kijken naar de recensies van Biblion en gaan op basis daarvan wel of niet over tot aankoop van het boek.

Recensie van Biblion
Daar was hij dan, die lang verwachtte recensie. Hij was mild. Diep vanbinnen was ik daar wel blij mee. De man met de hoed werd in ieder geval niet bij zijn voeten afgehakt. Tegelijk was ik teleurgesteld. Het was nou niet het soort recensie dat de verkoop op zou stuwen. Niet hemelprijzend goed, wat logischerwijs effect zou hebben. Maar ook niet vernietigend slecht, wat juist ook heel positief kan werken op de verkoop. Sterker nog: het effect van een slechte recensie is soms zelfs nog beter.

Gezonde mix van reviews
Ik zie mijn boek niet als literatuur, met die intentie heb ik het niet geschreven. En misschien neigt het inderdaad naar een streekroman, zoals in de recensie van Biblion staat. Het is een feit dat je met een boek nooit iedereen tevreden zult kunnen stellen. Er zullen altijd mensen zijn die het niets vinden. Dat is niet erg; de positieve reviews zijn zelfs geloofwaardiger als er ook slechte of gematigde reacties zijn.

Boek voor de ‘gewone man’
Er beleven inmiddels al veel lezers plezier aan het boek. Lezers die zich herkennen in het tijdsbeeld of in de gebeurtenissen in het boek. Daar doe ik het voor. Niet om een literair hoogstandje neer te zetten. Mijn lezer is de gewone man.

Om ook die gewone man te bereiken heb ik reviews nodig. De positieve en gematigde heb ik binnen. Voor de juiste mix is het wachten nu op een slechte. Eentje die in het geheugen van mensen blijft hangen, zodat ze in de winkel de titel van het boek herkennen en denken: hé, dat boek daar heb ik over gehoord. Dus heb je zin om eens een lekkere vernietigende recensie te schrijven? Leef je uit! Een uitmuntende mag natuurlijk ook…

--Corrie--


Eerdere blogs:
Keerzijde van inleven in je personage
Kritiek? Zet dat maar in de kantlijn.

Binnenkort bij Zinexprez:
Slogans schrijven - 16 april 2016

Lezingen voor en/of door schrijvers
(Schrijf)talent in je horoscoop - 18 april 2016

  • Comments(0)//indebanvandezin.zinexprez.nl/#post105