In de ban van de zin

In de ban van de zin

Waarom dit blog?

Elke blogtekst die ik schrijf, lokt me uit om dieper na te denken over het onderwerp waar ik op dat moment over schrijf. Dat maakt bloggen zo leuk. Het geeft stof tot nadenken voor de lezer, maar ook voor mij als schrijver.
Geniet je ook zo van schrijven? Ik nodig je van harte uit om een keer mijn Schrijfcafé in Hilversum of Soest bij te wonen.

Je boek is er...en dan?

Over schrijvenPosted by Corrie 25 Jan, 2016 15:34

Cadeautjes, enveloppen met inhoud, een rij voor het signeren, mensen die met een lach op hun gezicht met mijn boek onder de arm het pand verlieten. Het was er allemaal tijdens mijn boekpresentatie en ik heb er volop van genoten. Vol vertrouwen dat ‘De man met de hoed’ me meer zal gaan brengen dan alleen een leuk feestje.

Boekpresentatie
Mijn gevoel bij de boekpresentatie is denk ik te vergelijken met dat bij een bruiloft. Met het bruidspaar als stralend middelpunt. Na afloop zaten mijn ‘man’ en ik moe maar voldaan thuis op de bank alle lieve kaarten te lezen en geld te tellen… Ik had de gasten gevraagd om in plaats van bloemen en wijn een klein bedrag te doneren. Een deel ervan was voor het bekostigen van het feest en de rest zou naar Alzheimer Nederland gaan. Zo kon ik met mijn boek ook voor anderen iets goeds doen.

Leven in een roes
De maanden voorafgaand aan de boekpresentatie waren erg druk geweest: de laatste hand leggen aan het boek, organiseren van het feest, uitnodigen van de gasten, interview met de krant. Ik leefde in een roes en kwam aan weinig andere dingen toe. Ook de eerste weken na de publicatie waren erg druk. Ik heb diverse boekwinkels bezocht om mijn boek te promoten en ervoor te zorgen dat ze hem in de winkel zouden leggen. Tussen deze bezoekjes door stonden afspraken gepland met mensen die niet bij de boekpresentatie konden zijn. Ze kwamen het boek dat ze bij me besteld hadden persoonlijk ophalen.

Het echte werk
Tot zover was het allemaal een beetje als vanzelf gegaan. Doordat ik al vanaf het allereerste begin heb verteld dat ik een boek aan het schrijven was, hadden heel veel mensen het boek op voorhand bij mij ‘besteld’. Die boeken zijn nu bijna allemaal de deur uit. Voor mijn gevoel moet het echte werk nu gaan beginnen: promotie van het boek aan het grote publiek. De recensies die dit teweeg moeten brengen beginnen langzaam maar zeker binnen te druppelen. Via de mail, Facebook, Twitter, maar ook op websites als Bol.com komen allemaal positieve reacties van mensen binnen die het boek soms bijna in één ruk hebben uitgelezen.
“Prachtige debuutroman die vanaf de eerste pagina boeit en je met al haar gedetailleerde beschrijvingen als een film meeneemt.”
“Heel knap dat je als schrijfster met het geboortejaar 1965 zo ongelooflijk goed het huiselijke leven van die 60er jaren beschrijft.”
Ik wacht met spanning af hoe de recensie van Biblion uit zal vallen. De uitkomst daarvan kan van grote invloed zijn op de verkoop.

Zeer bescheiden oplage
Ik weet dat ik van de verkoop niet te veel moet verwachten. Volgens het NRC prijst een gemiddelde schrijver zichzelf al gelukkig bij verkochte oplages van tweeduizend stuks. Bij ‘De man met de hoed’ gaat het om een debuutroman en daarbij liggen de cijfers veel lager. Het zou kunnen gaan om een zeer bescheiden oplage van 300 tot 700 exemplaren. Wat dit mij als schrijver oplevert, valt te lezen in het artikel ‘Hoeveel krijgt een auteur voor één verkocht boek’.

Uurloon
Als ik de geschatte verdiensten uitsmeer over de uren die ik aan mijn boek heb besteed (over alle jaren heen opgeteld in totaal tweeënhalf jaar), dan kom ik op een gemiddeld loon van nog geen €0.30 per uur. Als ik hard mijn best doe door mijn boek te blijven promoten en bijvoorbeeld voor te lezen in verzorgingshuizen, zou ik de oplage een beetje op kunnen krikken. Als ik de tweeduizend exemplaren haal, zal mijn uurloon stijgen naar ruim €0.80. De tijd van het voorlezen niet meegerekend…

Uiteraard ga ik mijn stinkende best doen om de verkoop te bevorderen. Maar daarnaast wil ik vooral genieten van het feit dat het boek er eindelijk is. Ik verwacht dat de aanwezigheid van ‘De man met de hoed’ gaat werken als een soort visitekaartje voor wat ik naast romans schrijven verder allemaal kan en doe. Zodat ik, zoals de meeste schrijvers, daaruit mijn inkomen kan genereren. Ik mis nog maar zo’n €16,20 tot €16,70 per uur om aan een gemiddeld uurloon te komen…

---Corrie Gramser---


Eerdere blogs:
Uit de kast, in de kast.
Alleen een kluizenaar kan boeken schrijven.

Workshops:
Schrijfcafé - twee keer per maand
Luisteren naar je pen - cursus in zes dagdelen met ingang van 3 feb 2016

Foto: 'Tussen de groten' - Shirley van L.  • Comments(0)//indebanvandezin.zinexprez.nl/#post101